Reageren op vacatures is niet dé manier om aan een mooie baan te komen

Waarom alleen reageren op vacatures je niet gauw aan een mooie baan gaat helpen.

 

Iemand mailde me:

‘Dit jaar ben ik helaas mijn baan verloren, mede als gevolg van de Corona crisis.

Mijn zoektocht naar een nieuwe baan verloopt met ups en downs, de laatste tijd voornamelijk downs.

Ik vind het erg lastig om te bepalen wat mijn toegevoegde waarde is voor een bedrijf. En vind het daardoor moeilijk mezelf te ‘verkopen’ tijdens het solliciteren.

Daarbij komt dat er door de Corona crisis helaas een kleiner aanbod aan vacatures is. Maar tegelijkertijd een groter aanbod aan sollicitanten, waardoor ik vaak al in de eerste ronde afval omdat er meestal alleen wordt gekeken naar het aantal jaren werkervaring.

Ik ben nu soms in tweestrijd tussen solliciteren op elke vacature die ik tegenkom of alleen solliciteren op vacatures bij bedrijven die me écht aanspreken.

Kortom: ik loop dus een beetje vast in mijn zoektocht nu en alle afwijzingen zorgen er elke keer voor dat ik nog onzekerder word over mijn eigen kunnen en positie op de arbeidsmarkt.’

 

 

Waarom alleen reageren op vacatures je niet gauw helpt aan een baan

 

Bij reageren op vacatures is het moeilijk om je goed te profileren

Vooral in de eerste fase van het selectieproces: de selectie van cv’s en brieven. De selecteur kan immers jouw ware ‘gezicht’ niet zien. Hij heeft alleen tekst en als het goed is een foto van jou op je cv. De selecteur maakt zijn eigen interpretatie op grond van wat jij hebt gestuurd. En die interpretatie hoeft niet overeen te komen met het beeld dat jij van jezelf hebt of met hoe jij je wilt presenteren. Daarbij komt dat veel selecteurs bij de eerste selectie nog geen tien seconden met jouw cv bezig zijn.

 

Bij reageren op vacatures heb je veel concurrentie

In een sollicitatieprocedure moet je vaak met veel andere gegadigden concurreren. Waardoor het inderdaad kan zijn dat je al in de eerste ronde afvalt omdat er bijvoorbeeld alleen wordt gekeken naar het aantal jaren werkervaring.

Het is goed om je te realiseren dat buiten de boot vallen in de eerste ronde dan niet betekent dat je niet geschikt bent voor betreffende functie. Integendeel, misschien ben je wel een betere kandidaat dan de mensen die in eerste instantie uitgenodigd worden voor een gesprek.

Wat dat betreft kun je uitverkozen worden bij traditioneel solliciteren tot op zekere hoogte vergelijken met het trekken van een winnend lot bij een loterij.

 

Veel baanopeningen worden geen vacature

Zo’n 70 procent van de baanopeningen wordt geen vacature. Want waarom zou een organisatie een vacature plaatsen als ze al contact heeft met goede kandidaten? Kandidaten die zichzelf hebben gemeld. Bijvoorbeeld omdat ze via via aan de weet zijn gekomen dat er behoefte is aan vervanging of uitbreiding. Of professionals die eerder contact hebben gelegd, omdat ze geïnteresseerd zijn in het bedrijf en er graag komen werken als er mogelijkheden zijn.

Het is dus belangrijk om bij bedrijven bekend te zijn nog voordat er überhaupt een vacature is. Mocht er dan op termijn vacatureruimte ontstaan, dan ben jij wellicht een van de eersten die daarvan horen.

 

 

Door doen van je onderzoek raak je bekend bij organisaties die interessant voor je zijn

 

Bekend raken bij organisaties doe je door mensen te ontmoeten en gesprekken met hen aan te gaan. Je raakt niet bekend door te reageren op vacatures.

Je voert gesprekken om helder te krijgen wat jouw toegevoegde waarde kan zijn voor organisaties. Of anders gezegd: voor welke problemen van werkgevers jij de oplossing bent.

Je onderzoekt vanuit jouw kracht of je waarde kunt toevoegen aan een specifieke organisatie. Daarvoor is het belangrijk dat je zicht krijgt op bijvoorbeeld ontwikkelingen in de sector en problemen waar men tegen aanloopt. Zodat je een inschatting kunt maken hoe jij met wat je te bieden hebt voor de organisatie van betekenis kunt zijn.

 

 

De juiste attitude om succesvol onderzoek te doen

 

Succesvol onderzoek doen naar behoeften op de arbeidsmarkt heeft enerzijds te maken met de juiste interviewtechniek, anderzijds met de juiste attitude. Beide zijn cruciaal om het gewenste effect te bereiken met het voeren van netwerkgesprekken.

De basis is de juiste attitude. Ga je gesprekken aan vanuit de verkeerde attitude, dan kun je naar jouw inschatting wel een goed gesprek hebben, maar je loopt het risico dat je een averechts effect bereikt. In elk geval niet de doelen realiseert die je voor ogen hebt.

 

Attitude van de nieuwsgierige onderzoeker versus de bedelmodus

Het doel van netwerken is iets anders dan vragen om een baan. Niet voor niets noem ik het de bedelmodus, ook al is die benaming gechargeerd.

In de bedelmodus hoop je dat jouw gesprekspartner als lid van zijn organisatie een bijdrage kan leveren aan de oplossing van jouw probleem: het niet hebben van een mooie baan. Ik realiseer me terdege dat het heel moeilijk voor je kan zijn om die attitude los te laten. Want het niet hebben van mooi werk is de aanleiding voor het voeren van je gesprekken. En het vinden of het creëren van een mooie baan is jouw uiteindelijke doel.

De clou van goed onderzoeksgesprekken voeren is dat jij na je onderzoek iets kunt betekenen voor de organisatie waarmee je in gesprek bent. Doordat jij de oplossing bent voor hun probleem en niet dat de organisatie jouw probleem oplost.

Als nieuwsgierige onderzoeker betreed je belangstellend, gedreven en gepassioneerd het onderzoeksveld waar jouw passie ligt. Vanuit een onderzoekende houding en op basis van jouw expertise bedenk je je vragen voor het gesprek. Daarbij kan het heel goed zijn dat je op basis van je achtergrondonderzoek op internet of op basis van eerdere gesprekken tot bepaalde hypotheses gekomen bent. En dat je als een echte onderzoeker door het stellen van je vragen wilt toetsen of jouw hypothese juist is.

En zo ja, dan heb je mogelijk een aanpak, een oplossing in je hoofd waarmee jij voor de organisatie van betekenis kunt zijn. Maar wil je de organisatie uiteindelijk een passend voorstel doen, dan moet je eerst een heel helder beeld hebben van wat er speelt. Zodat je boven water hebt waar je een bijdrage aan kunt leveren.

Ga je gesprekken aan vanuit de bedelmodus, dan gaat het al gauw mis, vooral bij mensen die je niet goed kent.

 

 

De juiste interviewtechniek om succesvol onderzoek te doen

 

Bereid je gesprekken goed voor. Zorg dat je op de hoogte bent van de ontwikkelingen in de sector waar je interesse naar uitgaat, van innovaties en best practices. Laat jouw passie, enthousiasme en expertise blijken door de vragen die je stelt. Wees zakelijk en blijf in de onderzoekende houding. Luister aandachtig, vat samen en vraag door op de informatie die op tafel komt.

Een stappenplan om effectief en efficiënt je onderzoek te doen en hoe je vervolgens je ideale baan realiseert, lees je in het boek ‘Wat wil ik nu echt?’.

 

WAT WIL IK NU ECHT?- Een loopbaanstrategie voor gedreven hbo'ers en academici

 

 

Een waardevol cadeau voor jezelf

 

Zet het boek op je verlanglijstje. Of beter nog: doe het jezelf cadeau. Ga er lekker mee aan het werk en laat je inspireren.

En loop je in het boek tegen passages aan waarbij je wel wat hulp kunt gebruiken?

Laat het me horen via e-mail ([email protected]) of telefoon (0575-544588/ 06-54762865)

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *