Waarom plezier op het werk niet genoeg is om je gelukkig te maken

Waarom plezier op het werk niet genoeg is om je gelukkig te maken

Wil je plezier op het werk of wil je meer dan dat?

 

Een coachklant schreef in een van zijn succesverhalen:

“Op vakantie hadden we een paar tijdschriften ‘Psychologie’ meegenomen. Daarin stond een artikel over Nederlanders in de politiek. Een vraag aan die politici was, welk boek ze het meest indrukwekkend vonden. Meerdere politici antwoordden: de Ethica van Aristoteles. Terug van vakantie heb ik dat boek meteen besteld en gelezen.

Het begin van de Ethica vond ik verbijsterend sterk. Het gaat over hoe mensen gelukkig worden en wat daarvoor nodig is. Aristoteles geeft een prachtige analyse daarvan. Het is ongelofelijk; het boek is 350 v Christus geschreven en toch zo actueel als het maar kan.

Het mooie vond ik ook om te zien, dat gelukkig worden blijkbaar niet wezenlijk anders is dan ruim 2000 jaar geleden. Ondanks de snelle veranderingen in onze maatschappij. Die veranderingen zijn blijkbaar oppervlakkig en veranderen niet wezenlijk het gelukkig worden van mensen”.

 

Toevallig (wat is toeval?) heb ik onlangs een artikel gelezen, waarin ook de Ethica van Aristoteles werd aangehaald.

Dat artikel (LoopbaanVisie, april 2012) gaat over loopbaanethiek en vooral over de vraag Wat is een goede loopbaan? Of eigenlijk breder, wat is een goed leven?

Met betrekking tot loopbaan en werk is het de vraag waar mensen gelukkig van worden. Daaraan gerelateerd, wat het verschil is tussen geluk en plezier op het werk. Van plezier kun je genieten. Maar alleen plezier op het werk maakt je niet gelukkig.

Waarom zou genieten je niet gelukkig maken?

 

Waarom plezier op het werk niet genoeg is om je gelukkig te maken

 

Van alleen plezier op het werk word je niet echt gelukkig

 

Plezier op het werk, genieten is prettig en zeker niet onbelangrijk.

Voor sommigen zelfs zo belangrijk, dat ze het noemen als een van de eerste criteria bij de keuze van werk.

Soms geven mensen dat ook aan, zeker als ze ervaren hebben wat het voor hen betekent als dat genieten ontbreekt. Want vaak realiseer je je pas hoe belangrijk iets voor je is, als je het mist.

 

Maar alleen plezier op het werk maakt je waarschijnlijk niet gelukkig in je werk. In een eerder artikel heb ik daarover al geschreven.

Seligman zegt daarover:”Successfully pursuing pleasure does not necessarily lead to life satisfaction, but successfully pursuing the Good Life and the Meaningful Life does lead to higher satisfaction”.

Voor de meesten is inderdaad voldoening, daadwerkelijk ervaren dat je er toe doet, belangrijk om gelukkig te zijn met je werk.

Die voldoening heeft alles te maken met jouw persoonlijke missie, het kunnen inzetten van je competenties voor een voor jou nastrevenswaardig doel.

 

 

Plezier op het werk en intrinsieke en extrinsieke motivatie

 

Voldoening heeft alles te maken met intrinsieke motivatie. Bij intrinsieke motivatie kun je denken aan bijvoorbeeld persoonlijke groei en ontwikkeling als professional, betekenisvolle relaties en een bijdrage leveren aan de maatschappij.

Kennelijk hebben mensen er behoefte aan om een positieve betekenis te hebben voor anderen. We hebben er behoefte aan om onze talenten te ontwikkelen en deze in te zetten ten dienste van anderen en de maatschappij.

Mensen die intrinsieke motieven benadrukken, voelen zich ook prettiger dan zij die vooral extrinsieke zaken nastreven.  Er zijn een aantal onderzoeken die dat hebben aangetoond.

Bij extrinsieke motivatie kun je bijvoorbeeld denken aan materiële doelen, geld, status of uiterlijk. En plezier op het werk is denk ik ook een voorbeeld van een extrinsiek doel. Althans, als het alleen maar gaat om het maken van plezier met elkaar, los gekoppeld van de inhoud van het werk dat je doet.

 

Van extrinsieke doelen kun je genieten. Maar of je er op den duur gelukkig van wordt, dat is nog maar de vraag.

People who achieve a sense of meaning in their lives are happier than those who live from one pleasure to another. (Layard, 2005, p.22)

 

Wat maakt werk voor jou belangrijk?  Is dat vooral het geld dat je ermee verdient? De status die je ermee verwerft? Of wil je met je werk ook graag een bijdrage leveren aan een hoger doel?

 

 

Werkgevers en opdrachtgevers zijn op zoek naar intrinsiek gemotiveerde mensen

 

Heeft een potentiële werkgever jou wel eens gevraagd waarom je voor zijn organisatie wilt werken? En wat de aangeboden functie voor jou interessant maakt en de moeite waard om je ervoor in te zetten?

Ik kan me voorstellen dat je dan niet op de proppen komt met het salaris dat je zou kunnen gaan verdienen of de mooie lease auto die in het vooruitzicht wordt gesteld. Tenzij het bij het bedrijf of de sector waar je wilt werken uitsluitend gaat om geld verdienen.

Maar anderszins is dat niet het antwoord dat men wil horen, want van die kandidaten heeft men er dertien in een dozijn.

Een werkgever wil intrinsiek gemotiveerde mensen. Mensen met passie voor het werk dat ze doen. Mensen die gaan voor de doelen van de organisatie waarvoor ze werken, in overeenstemming met hun persoonlijke missie.

 

Welke bijdrage wil jij leveren door wat je doet in je werk? Wat is jouw persoonlijke missie met betrekking tot werk?

 

 

 

Vind je het moeilijk om daar een antwoord op te geven? Vind je het ook moeilijk om aan te geven waarom een werkgever jou moet kiezen en niet iemand anders?

Bel (0575-544588 / 06-54762865) of e-mail ([email protected]) me voor het maken van een afspraak voor een oriënterend gesprek.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *