Zelf de regie nemen m.b.t. je baanverwerving

Hoe je zelf de regie neemt met betrekking tot je baanverwerving

Taking charge of your career

 

In een van de groepen op LinkedIn las ik deze oproep:

“Ondanks goede opleiding en werkervaring na meer dan 100 sollicitaties nog geen baan gevonden. Iemand tips?”

 

Op de oproep kwamen veel reacties, met name ook van andere werkzoekenden. Zo las ik bijvoorbeeld:

“Ik wil ik ook wel eens weten wat je kunt doen om op te vallen om in aanmerking te komen voor een baan. En wat een recruitmentbureau kan doen om sollicitanten hiermee te helpen. Een CV controle heeft ook al iedereen. Ik wil me graag inschrijven bij een van de duizenden bureaus, maar wel bij een bureau dat iets kan betekenen voor een sollicitant.”

 

Alleen sollicitatiebrieven schrijven zal je niet snel een baan opleveren. Lees mijn artikel daarover er nog maar eens op na.

En zeker als je een loopbaanswitch wilt maken, gaat je cv je niet helpen. En of inschrijven bij een recruitmentbureau dé oplossing is om aan een baan te komen, dat is ook nog maar zeer de vraag.

 

Stel je niet afhankelijk op van een werkgever of een recruiter. Staar je niet blind  op vacatures die zich voordoen.

Neem als baanzoeker zelf het stuur in handen en pak zelf de regie met betrekking tot jouw baanverwerving.

Dat vraagt een omslag in je denken. En een andere benadering van de baanverwerving. Lees wat die andere benadering inhoudt.

 

Neem zelf de regie bij je baanverwerving. Hoop niet op anderen.

 

Traditionele manier van baanverwerving

 

Op zoek gaan naar vacatures, sollicitatiebrieven schrijven, een cv opstellen, je inschrijven bij een uitzend- of recruitmentbureau; allemaal voorbeelden van de traditionele manier van baanverwerving.

Tot een tiental jaren terug waren dat de manieren om aan een baan te komen.  Misschien heb jij je eerste baan ook nog wel op die manier gekregen.

Maar die traditionele benadering is in mijn ogen niet meer helemaal van deze tijd. Door technologische ontwikkelingen en andere manieren van communiceren is het landschap van de baanverwerving sterk veranderd. En werkt de traditionele benadering over het algemeen niet meer.

 

Opvallen om in aanmerking te komen voor een baan.

 

“Ik wil ook wel eens weten wat je kunt doen om op te vallen om in aanmerking te komen voor een baan”, was de reactie van een van de werkzoekenden op LinkedIn.

‘Opvallen om in aanmerking komen voor een baan’; alsof jij maar moet afwachten of jij überhaupt uitverkozen wordt om mee te dingen naar de baan. Je gaat er dan van uit, dat de potentiële werkgever het helemaal voor het zeggen heeft.

Misschien zonder dat je er zelf erg in hebt, stel je je volkomen afhankelijk op; afhankelijk van de vacatures die zich voordoen en afhankelijk van selecteurs.

Jij reageert op advertenties. Jij vertrouwt op je sollicitatiebrief en je cv. De beslissers onderwerpen jou aan een selectieprocedure. Jij hoopt dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek. En jij hoopt dat je geselecteerd wordt. En zo ja, dan is de kans groot dat jij de aangeboden arbeidsvoorwaarden accepteert.

Met als resultaat dat de werkgever mogelijk krijgt wat die hebben wil. En jij hebt een baan. Maar of je daarmee gekregen hebt wat jij echt wilt en wat echt bij jou past, dat is vaak nog maar de vraag.

 

Ik kan me overigens goed voorstellen dat je in deze crisistijd al lang blij bent dat je een baan hebt en dat je ‘fijn werk’ misschien bewaart voor later.

Maar toch, zomaar een baan accepteren, of dan maar het beste maken van onbevredigend werk, kan de gevaarlijkste weg zijn om te volgen en is precies, wat je niet zou moeten doen. Lees mijn artikel daarover er nog eens op na.

 

Denken als een ondernemer

 

Het kan ook anders. Dat vraagt een andere manier van denken. Een manier van denken, die ondernemers eigen is.

Een ondernemer stelt zich onafhankelijk op. Hij neemt zelf de regie. Vaak is hij juist daarom zelfstandig ondernemer geworden.

Een ondernemer heeft een goed beeld van wat hij te bieden heeft, van waar zijn kracht ligt. Een ondernemer weet waar hij met name goed in is en hoe hij zijn kwaliteiten kan ‘vermarkten’.

Een ondernemer heeft een helder beeld van wat hij op de markt wil zetten. Om daartoe te komen heeft hij onderzoek gedaan naar zijn eigen kwaliteiten, interesses, waarden en drijfveren.

Ook heeft hij grondig onderzoek gedaan naar de behoeften op de markt, zodat hij met zijn aanbod, daar op in kan spelen.

En zo komt de ondernemer tot een goede match tussen wat hij te bieden heeft en wat de markt nodig heeft.

 

‘Taking charge of your career’

 

Zelf de regie nemen met betrekking tot je loopbaan. Je onafhankelijk opstellen. Zelf bepalen wat je wilt.

Als een ondernemer je onderzoek doen naar behoeften op de arbeidsmarkt. Zelf onderzoeken waar mensen zoals jij, nodig zijn.

Zelf een voorstel doen hoe jij voor een organisatie van betekenis kunt zijn. Dat kan de organisatie zijn waar je nu al werkt of daarbuiten.

In een eerder artikel schreef ik over ‘jobcraften’. ‘Jobcraften is een mooi voorbeeld van het naar je hand zetten van je werk, van zelf sturing geven aan je loopbaan.

Maar ‘zelf sturing geven’ reikt ook verder. Heb je er bijvoorbeeld wel eens aan gedacht dat je ook je eigen baan kunt creëren? Zelfs een baan in loondienst?

 

Dat is sturing geven aan je loopbaan volgens Life\Work Design.

In volgende artikelen kun je meer lezen over het doen van je marktonderzoek en het doen van een voorstel aan potentiële opdrachtgevers, dan wel werkgevers.

Zodat jij krijgt wat jij wilt en opdrachtgevers / werkgevers krijgen wat zij nodig hebben.

 

 

Heb je nog geen helder beeld van het werk dat je wilt doen? Heb je geen idee hoe je je baanverwerving aan kunt pakken, anders dan op de traditionele manier?

Bel (0575-544588 / 06-54762865) of e-mail ( marlene@lifeworkdesign.nl ) me voor het maken van een afspraak voor een oriënterend gesprek.

© foto Martin Langbroek

 

1 antwoord
  1. Astrid Luijken
    Astrid Luijken zegt:

    Geachte lezer,

    Het is een goed idee handvatten aangereikt te krijgen om zelf het initiatief te nemen een baan te vinden en daar zelf de regie over te hebben.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.